Quantcast
Channel: Online Marketing, E-commerce & SEO Advies » Web Design & Site Structuur
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Linkbuilding Strategie : werk van onder naar boven

$
0
0

Ik had dit weekend een mooi anti post geschreven over de hype rond het Google webmasters gedoe maar heb dat maar in de vuilbak gegooid omdat ik

vast en zeker als een oude (anti-google) zaag ging overkomen en dat ontken ik natuurlijk ten stelligste. Maar om kort te zijn, ik snap de hype niet echt….

Laten we maar de positivo toer opgaan en nog eens woordje meer vertellen over site structuur en beter scoren in Google voor mainkeyword combinaties door van achter naar voor te werken (of van onder naar boven..) .. want blijkbaar zijn er nog een pak mensen die daarmee sukkelen en of het niet zo goed snappen.

Waarom van Achter naar Voor ?

Omdat ik altijd al een averechtse ben geweest :o Neen, gewoon omdat het veel makkelijker is en vooral veel meer bezoekers zal oogsten op korte-middel-lange termijn. Dat een eerste plaats in de zoekresultaten meer (lees veel meer) bezoekers binnen brengt dan de andere 9 resultaten in de top 10, daarvoor hadden we Google”s nieuwe speelgoedje in de webmastertools niet nodig.

Wat ik me wel luidop afvraag met het tonen van oa. de CTR in de webmaster console is of ze over een paar maand bekend zullen maken dat het ook een factor is die bepalend is voor je ranking :o

De theorie van het achter naar voor werken is eenvoudig : maak vele kleintjes samen sterk om de grote baas te dragen…een beetje zoals in het wielrennen, er is 1 kopman en een hoop helpers die er alles moeten aan doen (meestal volgens vooropgesteld plan) om hem aan de overwinning te helpen.

Er zijn in het verleden studies genoeg geweest (dit is er hier eentje van , zeker doornemen !) die daar heel duidelijk over waren. Al moeten we wel vaststellen dat verschillende soorten zoekopdrachten kunnen leiden tot een ander patroon en niet het gekende F-patroon the one and only is…

Zo toonde deze eyetrack studie vorig jaar nog aan dat er een serieus verschil is tussen transactionele en informatieve zoekopdrachten :

Een transactionele zoekopdracht zou bijvoorbeeld kunnen zijn : “online reis Spanje boeken” en een informatieve zou kunnen zijn : “reizen naar Spanje”. Bij een transactionele kan je nog iets binnen halen als je op plaats 2-3-4 hangt maar voor een informatieve zoekopdracht ben je er aan voor de moeite blijkbaar.

Het is dus belangrijk om te weten welke soort van zoekopdrachten jij in je vizier wilt halen om daarna je tactiek te gaan uitstippelen. Wat ik zelf altijd doe is de informatieve gebruiken om de transactionele te pimpen (omdat die in de meeste gevallen voor de conversies zorgen). Of met andere woorden, we gaan in de longtails gaan graven om de grote kleppers te ondersteunen.

Een paar weken geleden maakte Hitwise nog bekend dat meer dan 54% van alle zoekopdrachten minstens uit 3 woorden bestaan dus hoeveel overtuigingskracht heb ik nog nodig om je te laten inzien dat de longtail een gigantisch beest is.

En hoe ziet dat eruit in de praktijk ?

Dat zullen we direct eens uit de doeken doen. Toch nog de disclaimer vermelden: dit is mijn manier en niet noodzakelijk iets waarmee je moet instemmen. Zelf testen is de boodschap…

Laten we verder breien op ons Spanje verhaal. Ik start een online reisbureau ,bied ondermeer reizen naar Spanje aan en moet dus een structuur in elkaar gaan knutselen. De site van A-Z op papier hebben is een onmogelijke zaak omdat er gaandeweg wel dingen zullen bijkomen of wegvallen maar je hebt tenminste een structuur nodig waar je op kan bouwen.

Na het spelen met enkele tools , die in een ander gelijkaardig artikel over de wordt uitgelegd krijg ik uiteindelijk dit resultaat:


Eenvoudig voorgesteld en zeker weten dat je de longtail nog een stuk verder kan gaan uitdiepen om op die manier nog meer (sub/extra ) hubs te creëren en meer power te focussen om door te spelen aan de “leiders”. Zoals je zelf kan zien, alle artikels op de bodem van het schema vormen een blok die een deel van zijn power een niveau hoger schuift. Dat niveau krijgt daardoor een boost en kan op zijn beurt het niveau dat daarboven hangt ook een boost geven, etc..we werken dus van onder naar boven…

Nu dit is slechts een deeltje van het intern linken. Alle interne links komen en blijven hier in de cluster “vakantie Spanje”. Wat ik hier niet tekende is het linken tussen bijvoorbeeld verschillende clusters op bepaalde niveaus. Zo zou bijvoorbeeld het niveau “vliegvakantie Spanje” ook links kunnen krijgen van :

  • vliegvakantie Kreta
  • vliegvakantie Italië
  • vliegvakantie Turkije
  • etc

Hoe organiseren we dat ?

Als je alles manueel moet gaan linken dan wens ik je veel succes want na een jaartje wordt het een onbegonnen zaak met die longtails. Nu heb ik slechts een 4-5 artikels in het diagram geplaatst maar na een tijdje zal je moeiteloos aan 30- 50 artikels per clustertje komen en zal je niet meer weten waarover alle andere artikels gingen, laat staan dat je dan in staat zal zijn om goed te gaan linken.

Daarvoor gebruik ik deze interne linkbuilding plugin en als je niet met WordPress werkt, dan raad ik je aan om een custom iets te (laten) maken.

Het principe is eenvoudig : bij elke pagina hoort een kw combinatie en bij elke pagina die wordt gepubliceerd geef je die kw combinatie op en gebeurt van daaraf alles automatisch en hoef je minder/niet meer na te denken. Dus stel ik publiceer een pagina over “Vliegvakantie Spanje 2010 : De beste Locaties..” Dan open ik de tool en vul de kw combinatie (en dicht aanverwante) daar in


en we hoeven er nooit meer naar om te kijken.

Vergeet je eigen keuken niet

Eenmaal je site een tijdje de lucht in is, dan hoef je minder te werken met tools en kan je meer met eigen data gaan werken. Het leuke daaraan is dat :

  1. er altijd en op auto-pilot new stuff blijft komen
  2. enkel jij over de data beschikt

Enige probleem is dat je site al een tijdje moet draaien voor er iets uitkomt. Er is echter een andere manier, die je weliswaar iets gaat kosten, waarmee je longtails kan boven halen. Die secret tool is Google Adwords. Zeer eenvoudig principe : Je gaat enkel brede zoekwoorden gebruiken en via deze filter in Google analytics kom je toch te weten wat mensen intikten…

Een analyse van de zoekfunctie op je site kan ook een interessant iets zijn :o)

Als je het mij vraagt…

Ben je beter af door van onder naar boven toe te werken in plaats van enkel en alleen linkbuilding campagnes op te zetten voor de grote kleppers om ze op die manier in hogere regionen te krijgen…

Het bericht Linkbuilding Strategie : werk van onder naar boven verscheen eerst op Online Marketing, E-commerce & SEO Advies.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images





Latest Images